vrijdag 4 juli 2014

hallo allemaal,

in navolging van Simons' boekbesprekingen laat ik jullie nu mijn favoriete boek aller tijden -tot nu toe tenminste ;)- zien.

Het heet: Het Hollandse pronkpoppenhuis en is geschreven door Jet Pijzel.
Het is een kolossaal naslagwerk (         bladzijden) over poppenhuizen en gebruiken in Holland in de de jaren 1700 en 1800. Het is dan ook niet goedkoop.
Het is geschreven in het Nederlands en er staan honderden fotoos in het boek.

Jet Pijzel heeft onderzoek gedaan in en naar de poppenhuizen die opgesteld staan in Nederlandse musea en ze heeft ook fotoos kunnen maken van aspecten die normaal gesproken niet te zien zijn.

Bijvoorbeeld hoe delen van het huis in elkaar werden gezet.
Of een blik onder de rokken van een popje, om de kousen, schoenen en ondergoed te laten zien.
Elke ruimte in het poppenhuis van toen wordt behandeld in het boek, en ook de inrichting; maar dat niet alleen.
Ook het glaswerk, houtwerk, linnengoed, beddengoed, opbouw van de aankleding van een hemelbed, kleding, schoeisel, gebruiksvooorwerpen, schilderwerk worden nog eens afzonderlijk besproken; je kunt het niet bedenken of het staat erin beschreven.

De poppenhuizen en miniaturen uit die tijd waren veelal in schaal 1:9, het is daarom erg prettig dat de maten van veel artikelen vermeld worden bij de fotoos.
Makkelijk ook voor miniaturisten.

Pijzel heeft grondig onderzoek gedaan, zo is ze ook de stadsarchieven ingedoken om nalatenschappen en testamenten te bestuderen uit die tijd om een juist beeld te krijgen van wat er zoal in een inboedel thuishoorde.

Voor iedereen die een Hollands poppenhuis uit die tijd gaat maken absoluut een aanrader.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten